SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

VGFs historia
VGFs första ordförande, Redaktör Olof Dehn
Föreningens begynnelse

Detta kan man läsa om i ett protokoll från 1898:

 

”I april 1898 träffades på kallelse redaktör Olof Dehn och herr A Rosenlund ett antal av gymnastik och fysiska övningar intresserade personer för att diskutera frågan om bildandet av en gymnastikförening i Västerås. Efter det redaktör Dehn i ett sakrikt anförande utvecklat gymnastikens, särskilt den Lingiska, i många avseenden välsignelsebringande nytta, tillsattes en kommitté bestående av herr O. Dehn, A. Rosenlund och L. Lundström för att utarbeta stadgar som skulle föredragas vid nästa sammanträde.”

 

Det kom dock att dröja ända till den 15 april 1899 innan stadgarna var utarbetade och kommittén kallade till en ny sammankomst. Vid detta tillfälle beslöt man att grunda Västerås Gymnastikförening och anta de utarbetade stadgarna. Antalet aktiva medlemmar var 20 vid den tiden.

 

Till föreningens första styrelse valdes följande herrar:

Ordförande: Redaktör Olof Dehn

Revisor: H Boström

Sekreterare: Ingenjör H Lundström

Skattmästare: Järnhandlande A Rosenlund

Styrelsesuppleanter: Kronouppbördskassör A Eklund och Guldsmed E Tegström samt Löjtnant G Nordencreutz

 

Följande punkter är tagna ur stadgan:

§ 1. Föreningen har till ändamål att i öfverensstämmelse med det Lingska gymnastiksystemet söka utveckla kroppen till fysisk styrka och hälsa samt så vitt möjligt bland allmänheten väcka intresse för samma gymnastik med dess allmänt erkända betydelse i pedagogiskt och hygieniskt hänseende.

 

§ 6. För att vinna inträde i föreningen göres anmälan till styrelsen som häröfver eger att bästämma. Till nyinvald medlem utfärdar ordföranden kallelsebrev.

 

§ 8. Hvarje ny medlem erlägger i inträdesavgift två kronor.

 

§ 9. Öfningarne ledes af lämplig, helst examinerad instruktör, som utses på allmänt sammanträde efter af styrelsen framställt förslag.

 

Ur protokollet som fördes vid denna sammankomst saxas följande:

 

§ 3. Föreningens officiella namn bestämdes, efter det flera förslag varit under ompröfning, till VÄSTERÅS GYMNASTIKFÖRENING.

 

§ 6. Bestämdes att månadsafgiften skulle utgå med 3 kronor per medlem.

 

§ 8. Frågan om arvode åt en blifande instruktör företogs nu till behandling och bestämdes detsamma efter en längre överläggning till 45 kronor i månaden, inberäknadt afgift för belysning, städning m.m.

 

Den första tävlingsgymnastiken

Det dröjde naturligtvis rätt länge innan man började tänka på tävlingsgymnastik i VGF då den Lingianska gymnastiken var djupt rotad. Men trots att föreningen inte startat upp någon tävlingsgymnastik inom föreningen så är VGF redan nu representerat i flera OS.

 

1908

Västeråsgymnasten Carl Hårleman representerade VGF i den trupp på 38 gymnaster då Sverige 1908 i London vann OS-guld i laggymnastik, "enligt särskilda bestämmelser". Fyra år senare gjorde Hårleman ännu en olympisk start, nu som stavhoppare (representerandes IFK Falun). En gren i vilken han blev SM-vinnare 1917 och åren 1917–21 höll det svenska rekordet (3,88).

 

1911

I Örebro hade man redan kommit igång med en viss tävlingsverksamhet och år 1911 bjöd man in VGF till ädel tävlan men VGF ställde inte upp.

 

1912

Vid OS i Stockholm 1912 representerades VGF av gymnasten löjtnant Clas Wersäll. Han och 23 andra gymnaster bidrog till att Sverige 1912 vann OS-guld i laggymnastik, svenskt system.

 

1913-1914

Den första DM tävlingen som VGF ställde upp på var i Örebro 1913. VGFs trupp som omfattade arton man kom på andra plats. Det var totalt tre trupper som ställde upp. Följande år, 1914, arrangerade VGF sitt första DM. VGFs sextonmannatrupp tog då hem distriktsmästerskapet.

 

1920

I OS i Antwerpen 1920 representerades VGF av Aina Tour och Bengt Mohrberg. 23-årige Mohrberg arbetade som järnhandlarbiträde och var en av 23 blågula gymnaster som vann OS-guld i laggymnastik, svenskt system.

 

Följande citat ur ett styrelseprotokoll från 1920 ger en intressant inblick i denna händelse:

 

”Vårterminens arbete har delvis gått i Antwerpen-Olympiadens tecken. Fyra manliga och två kvinnliga gymnaster av föreningens medlemmar anmälde sig till uttagningarna och av dessa bestodo tvenne de höga fordringarna, nämligen fröken Aina Tour och herr Bengt Mohrberg, vilka blevo uttagna att representera Sverige vid Olympiaden.

 

Det är hart när en fenomenal bedrift av den lille Bengt M att svinga sig med i tävlingstruppen i konkurrens med landets bästa gymnaster och ej mindre av fröken Aina Tour i den kvinnliga uppvisningstruppen. Föreningens styrelse och alla medlemmar ”i giv akt” vilja härmed giva dem en honnör för deras utomordentliga insats i att föra vår svenska gymnastik segrande ut i världen och ett tack för att de på ett hedrande sätt fört Västerås Gymnastikförenings anor med den äran.”

 

1936

I de olympiska spelen i Berlin 1936 var VGF representerat med en manlig och en kvinnlig gymnast (tyvärr saknar vi uppgifter om namn) i en uppvisningstrupp med totalt 50 gymnaster. Det var en gigantiska svenska trupp om 1 200 personer, som inför 100 000 jublande människor på Olympiastadion i Berlin visade upp svensk gymnastik i massformationer. Truppen deltog inte i själva tävlingarna.

 

1948

I OS i London 1948 hade VGF med en kvinnlig och en manlig gymnast (tyvärr saknar vi uppgifter om namn) i uppvisningstruppen. Denna gång bestod truppen av 16 gymnaster.

 

Tävlingsverksamheten bedrevs i mycket blygsam omfattning under de första fyra årtiondena. Under många år förekom varken DM-tävlingar eller andra tävlingar. Först från och med mitten på fyrtiotalet började man regelbundet deltaga i DM-tävlingar och vid slutet av fyrtiotalet började en omfattande och effektiv tävlingsverksamhet växa fram inom föreningen.

 

Den moderna tävlingsgymnastiken

De första gymnastiktävlingarna VGF:are deltog i gällde trupptävlingar. Inte förrän i slutet av 40-talet kom den moderna individuella tävlingsgymnastiken till Västerås. VGF:s förste distriktsmästare var Karl Erik Wallin 1945. Året därpå hölls föreningens första KM, då Marianne Walin och Bengt Johansson blev klubbmästare.

 

Föreningens bästa gymnaster de följande åren var:

Sven Andersson

Cliff Lysell

Hugo Larsson

Eva Rosén

Dagmar Wolff

Gun Löfberg

 

1952

Gun Löfberg blev 1952 föreningens första kvinnliga distriktsmästare. Hugo Larson vann sedan flera DM.

 

Omkring 1950 började ett annat namn även blanda sig i toppstriden, Bo Carli. Han var inte bara en bra gymnast utan även en bra organisatör, tränare och ledare. Tillsammans med sin maka Barbro Carli börjades en målmedveten träning av ungdomar i tävlingsgymnastik, som snart gav resultat. Både flickorna och pojkarna började delta i tävlingar och uppvisningar både i Sverige och i utlandet.

 

Framgångsrika gymnaster under denna tid var:

Monika Ullberg

Evy Hugdahl

Maja Lis Westberg

Anna Greta Hedström

Gunvor Gustafsson

Gunnel Sandahl

Nils Erik Lagerström

Rolf Eriksson

Bob Johansson

Kjell Petersson

Ove Landin

Leif Söderberg

Steve Vanbro

Rolf Thörn

 

1957

1957 reste de till världsutställningen i Brüssel, Lünen och München, där man deltog i såväl tävlingar som uppvisningar.

 

1960 & 1964

Stig Lindevall tävlade i gymnastik för Stockholms GF, men har varit en tongivande personlighet i VGF. Han var med i OS i Rom 1960 och i Tokyo 1964. I Rom blev han bäst av svenskarna i 12-kampen , 61:a på poängen 108,45 (av 130 startande). Stigs delplaceringar var 51:a i barr, 73:a i bygelhäst, 46:a i fristående, 81:a i hopp, 34:a i ringar och i räck 80:e. I lagtävlingen kom på 14:e plats på 532,25 poäng.

 

I Tokyo kom Stig 54:a av 130 startande. Stigs placeringar i de sex övningarna, jmfr ordningen 1960: 18-91-52-69-31 och 68.

 

1980 & 1984

Lena Adomat representerade VGF när hon var med i Moskva 1980 och i Los Angeles 1984. Hon var bara 16 år när hon som enda gymnast från Sverige var med i allroundtävlingen i Sportpalatset i Luznjiki-området i Moskva 1980. Hon slutade på plats 30 (med poängen 70,05) i mångkampen av de 36 som gick till final. Bäst lyckades hon där i barr där hon fick 9,10 delpoäng och kom 22:a.

 

1984 i Los Angeles i Pauley Pavilion nådde Lena också finalen i allroundtävlingen där hon slutade 35:a med poängen 71,325. Bäst lyckades Lena där i fristående där hon kom på delad 20:e med delpoängen 9,40.

 

 

SM-vinnare Damer Artistisk Gymnastik

1967 Marie Lundqvist Västerås GF

1968 Marie Lundqvist Västerås GF

1970 Marie Lundqvist Västerås GF

1971 Marie Lundqvist Västerås GF

1972 Marie Lundqvist Västerås GF

1979 Lena Adomat Västerås GF

1981 Lena Adomat Västerås GF

1982 Lena Adomat Västerås GF

1983 Lena Adomat Västerås GF

2010 Jonna Adlerteg Eskilstuna GF (Moderklubb VGF)

2012 Ida Rothe Västerås GF

2013 Jonna Adlerteg Eskilstuna GF (Moderklubb VGF)


SM-vinnare Herrar Artistisk Gymnastik

1988 Stefan Eriksson Västerås GF


VLT-pristagare

1967 Marie Lundquist, Västerås GF

1982 Lena Adomat, Västerås GF

2006 Emma Lindevall, Västerås GF

 


*********************************

VGF fortsätter att uppdatera sidan...


Tills texten har kommit på plats så vill vi nämna lite fakta som verkligen värd att nämnas:


*Flera OS, VM, EM och SM gymnaster i Artistisk Gymnastik (AG), bl.a. Jonna Adlerteg, Ida Rothe, Emma Lindevall, Lena Adomat, Stefan Eriksson och Marie Lundqvist.

*En framstående förening i truppgymnastik.

*Föreningen har flera gånger fått utmärkelsen Årets Gymnastikförening.

*Flera välkända namn har anknytningar till föreningar.