Västerås Kvinnlig AG
är en tävlingssektion inom Västerås Gymnastik Förening som tränar artistisk gymnastik (AG). Vi tränar och tävlar i steg-serierna 1-10, samt regions- och rikspokalen från Svenska Gymnastikförbundet.

Vi har ett brett åldersspann där våra yngsta gymnaster är 4-5 år till våra äldsta gymnaster som är 19 år och de tränar allt mellan 4,5h-25h i veckan beroende på ålder och målsättning. 

Artistisk gymnastik (AG)  är en rolig och utvecklande träningsform där alla kan träna och tävla utifrån egen ambition och ålder. Kvinnlig artistisk gymnastik, förkortat KvAG är en olympisk disciplin med lång tradition. Gymnasterna tävlar i fyra grenar: hopp, barr, bom och fristående som utmanar gymnasternas färdigheter på olika sätt.


Hopp

Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 125 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer.


Barr

Barr består av två elastiska runda holmar som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement.


Bom

Kanske det mest dramatiska redskapet där gymnasten utför sina svårigheter 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Den maximala tiden för en serie är 1,30 minut.


Fristående

I denna gren har gymnasten stora möjligheter att visa fram sin egna personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Friståendet utförs på en yta av 12 x 12 meter till musik som får vara max 1,30 minut lång. Valet av rörelser och svårigheter ska tillsammans med musiken skapa en röd tråd genom hela programmet.

Det nationella tävlingssystemet, kallat ”stegserierna”, är nivåindelat i stegen
1-10 utifrån gymnastens färdigheter. Efter att ha genomgått stegserierna har gymnasten möjlighet att fortsätta tävla enligt det internationella tävlingssystemet, ”Code of point” (COP). Man kan även tävla i Pokalserien där gymnasterna inte behöver tävla i alla 4 grenar. 


Tävlingsmomenten består av individuell mångkamp, lagtävling och enskilda grenar. I den individuella mångkampen summeras gymnastens poäng för alla de fyra grenarna. I lagtävlingen summeras alla gymnasternas poäng i alla grenar.

Bedömningen består av två delar. Dels bedöms seriens svårighet, vilka övningar och kombinationer gymnasten har med, dels bedöms hur väl gymnasten genomför sin serie.

Väl mött!

Försäljning av begagnat i hallen
2017-10-18 19:27
För försäljning av begagnade dräkter etc så finns det nu en klädställning för detta. VGF tillhandahåller även svarta galgar som finns i korgarna intill.

Med vänlig hälsning,
Hallgruppen
Prel. tävlingsdatum HT 2017
2017-10-09 12:51

Hej!

Här kommer preliminära tävlingsdatum för hösten. Vardera tränare kommer sen meddela vilka som tävlar var och när. Enda tävlingen vi sagt att alla som vill delta på steg 1-10 plus regions och rikspokalen i tävling är hemmatävlingen här i Västerås. Förberedande kvinnlig ag kommer inte tävla, men det är nyttigt för dem att närvara åtminstone en liten stund för att se hur en tävling går till.

Man behöver inte köpa föreningsdräkt till denna tävling i de första stegen, utan kan tävla i den dräkt som man tycker är finast. =)


12 november Tjejklassen i Norrköping- regionspokalen gymnaster

18 november Hemma tävling för alla VGF gymnaster inom kv Ag (Alla gymnaster och föräldrar bokar in detta datum)

25 november Sparbankspokalen Eskilstuna ev. steg 1-5
25 november Höstpokalen- RIKS pokalen

2/12 Falun steg 6,7

9/12 Hammarby steg 6 och 7 och rikspokalen

Dropbox Friståendemusik
2017-10-03 17:10
Nu har vi en dropbox för Kvinnlig AG där vi kan ladda ner vår fristående musik.

Gemensam musik döps enligt vilket steg/pokal man hör till, exempel: Steg4. 

Där man har egen musik så skriver man sitt namn_steg, Exempel: Lisa_steg7 eller Lisa_pokalen3

Ett utskick via e-post med inloggninsuppgifter har gått ut till alla grupper och ledare.

Väl mött!
Beställning Nya Föreningsdräkten
2017-09-22 11:17
Nu är det snart dax för gemensam beställning av den nya föreningsdräkten.
Denna beställning gäller för AG, Trupp kommer göra egna beställningar.
Dräkten går självklart att beställa senare via Gympasport, se mer info. under Dokument och Föreningskläder.

Den nya dräkten finns i gamla VGF hallen för provning och ledarna är de som fyller i storlekar. Dräkten kommer att kosta 990kr och betalas till VGF´s BG 5142-7052Var noga med att ange gymnastens namn och grupp vid beställningen!

Ingen är tvungen att köpa dräkten utan den gamla är fortfarande OK att tävla i.

Förälder:
Om du som förälder vill köpa den nya dräkten, kontrollera med din tränare att ni är uppskrivna med storlek på er grupps beställningslapp. 

Ledare:
Tina kommer att göra beställningen Torsdagen den 28/9, så sista dag för att fylla i lappen är Onsdag 27/9. Kontrollera med era gymnaster att de som vill beställa finns med. Dräkt och lapp ligger i rummet bakom Blå dörren i gamla VGF hallen. Vid frågor, kontakta Tina Haglund.

För att få sin dräkt måste betalning vara VGF tillhanda. Beräknad leveranstid är 3-4 veckor från Beställning. 

Väl mött!
Tina Haglund
Mellanmålsrecept
2017-09-06 10:33
Hej,

under Dokument så finns numera en flik som heter Recept. Där finns förslag på bra mellanmål som är lätta att göra och ta med till träningar/Tävlingar!

Om ni själva har bra tips, skicka dem till c_vesterfors@hotmail.com så lägger jag upp dem.

Väl mött!